
Погані тенденції в економіці країни, які мали місце в 2021 році, можуть вплинути на зростання цін на продукти харчування у 2022 році:
в Україні у минулому році скоротилось виробництво продуктів харчування. За даними Державної служби статистики, реалізація в Україні м’яса на забій (у живій вазі) у 2021 році знизилася на 2,4% порівняно з 2020 роком – до 3,38 млн тонн, виробництво молока – на 5,9%, до 8,72 млн тонн, яєць – на 13%, до 14,1 млрд штук.
Станом на 1 січня 2022 року поголів’я свиней скоротилося на 5,8%, до 5,54 млн голів, великої рогатої худоби (ВРХ) – на 6,4%, до 2,69 млн голів (зокрема поголів’я корів – на 6,6%, до 1,56 млн голів), овець та кіз – на 4,1%, до 1,09 млн голів. На зазначену дату найбільше скоротилося поголів’я свиней та ВРХ у господарствах населення – до 2 млн голів свиней (-11% до 1 січня 2021 року) та 1,69 млн голів ВРХ (-9,4%).
За даними Інституту аграрної економіки, за 2021 рік Україна наростила імпорт продуктів харчування: продовольства з-за кордону було ввезено на 8,2 млрд доларів. Тільки аграрну продукцію почали завозити більше на 19%.
Такого роду тенденції є негативними, особливо в контексті зростання цін на газ і енергоносії в Україні, що призводить до зупинки деяких виробництв. На фоні низької купівельної спроможності населення виробництво продуктів харчування стає невигідним, звідси і падіння виробництва та нарощування імпорту харчових продуктів.